ארץ חדשה. תרבות חדשה
לפני שהגעתי לבלגיה לא הכרתי את הארץ הזו. אמיתי. למעט השיר של סנדרה קים: J’aime la vie (שאחר כך שרתי אותו במליון גרסאות אישיות שלי, כי לא ידעתי מלה בצרפתית), לא הכרתי את הארץ הזאת ובטח לא את ההסטוריה ואת התרבות.
אבל רצה הגורל והכרתי את בן זוגי הבלגי (סיפור לפוסט אחר) שהביא אותי לגור פה. התחלתי להחשף לתרבות שונה. למעשה לשתי תרבויות: וולונית (הצרפתית) ופלמית. גיליתי עולם שלם שונה משלי.
קניות בסופר- לא חייבים עגלות מלאות, אפשר לקנות מה שצריך לארוחת ערב באותו יום. באחת הקניות, לפני ראש השנה, קניתי הרבה מאוד דברים לחג. עגלה מלאה. אדם מבוגר הסתובב אלי והעיר לי על גודל הקניה. כן... רציתי לומר משהו אבל בבלגיה התנהג כבלגי: הנהנתי והמשכתי...
הילדים? לא הולכים לחברים אחרי בית ספר/ גן אלא בתאום מראש ולפעמים זה ענין של שבועיים - עד אז הילדים הספיקו לשכוח ש X היה החבר הכי טוב שלהם והיום זה כבר מישהו אחר, בעיקר בגיל הגן.
הזמנות לארוחות נחשבות משהו אינטימי וקרוב, ולא מגיעים בלי להודיע. בניגוד אלינו שמי שמגיע באופן ספונטני יהיה לו כיסא ויהיה גם מה לאכול. גם במבנה הבתים אפשר לראות שיש מבואה והמטבח וחדר האוכל בדרך כלל מאחור.
כל תרבות מעצבת את האדם הנולד לתוכה ואני חושבת שגם את המגיע אליה. אחת הדוגמאות המאוד בולטות בהשתלבות תרבותית היא "הסיפור היהודי". בכל מקום בעולם "נוצר יהודי אחר". יהודי ארצות הברית, כקבוצה, אינם דומים ליהודי אירופה. וגם באירופה, יהודי מערב אירופה שונים מיהודי מזרח אירופה וכן הלאה עד שיהדות אנטוורפן אינה כיהדות בריסל. כך שלתרבות אליה אנחנו מגיעים יש השפעה עלינו ועל צורת החיים שלנו.
כשאנחנו נחשפים לתרבות חדשה אנחנו כבר לא מי שהיינו. החשיפה בלבד מאפשרת לנו לשאול שאלות על הדרך לפיה אנחנו פועלים. מה האוטומט כי "ככה הורגלנו", והאם דרך אחרת יכולה להיות טובה עבורנו?
תרבות חדשה מאפשרת לנו צמיחה ואפשרויות נהדרות להתפתחות. אנחנו יכולים לדייק את המקום שלנו ולקחת מה שטוב ומדוייק עבורנו. אישית, למדתי דברים חדשים ואת חלקם אימצתי. כי הם נוחים לי. משמרים עבורי שקט ושלווה שחשובים לי מאוד.
אשמח אם תשתפו אותי, מה למדתם מהתרבויות אליהן הגעתם? מה לקחתם?
ד"ר אפרת צדיק- מאמנת
למצוא את הבית רחוק מהבית